Космичке плетенице

Рано лето мирисало је врелином. У нашем малом селу сунце је неуморно везло танушним, златастим нитима необичне приче.

Свакога јутра будило је биљни и животињски свет. Лепезастим, свиленкастим нитима миловало је игличасте врхове зрелог жита. Класје је мирно стајало и дозревало. Ветар је заустављао дах да не замрси свилене нити сунца и чаробне везове који су се низали око исконских зрна пшенице уплетених у нестварне космичке плетенице. „Чудо природе“, говорили су сељани поносно. Неки су захваљивали космосу на необичном дару живота, изобиљу хране, а по који би испружио чворновате дланове и, обрисавши ознојено, изборано лице потамнело од сунца крајем поцепане кошуље, захваљивао небу на снази коју поседује. Сви су жељно чекали сунце, јер оно је у том трену било центар света, најсјајнија звезда везиља од које зависи свака уткана нит. Само да не буде кише док пшеница не одстоји свој свечани стој. Након поклона и првог откоса, сви ће одахнути.

Зрикавци су свако вече најављивали хорском песмом бескрајно топло лето. Свици су разиграно светлуцали над мирисним пољем пшенице. Неуморно су играли уз хармонично зрикање, носили фењерчиће ритмично од класа до класа и будно пратили дозревање последњег зрнца пшенице.

Загледан у облаке који су кружили крај пуног месеца, забринути сељак ослушкивао је чудесне звуке природе. Дивио се хармонији која вековима траје, будећи понекад осећање беспотребне бриге. Сумње су се распршиле. Знао је да ће дан бити наклоњен жетеоцима кад ветар својим дахом понесе облаке у хладне висине.

 У свитање, облаци су одјездили небеском пучином. Месец је бледео пред сунчевим сјајем. Зрикавци су утихнули, а свици окачили фењерчиће на ободе њива. Чули су се рески звуци метала. Певац је осорно закукурикао, а фазан дубоким, промуклим гласом љутито негодовао. Зачули су се нејаки гласови голуждравих птића.

Тромим, крупним корацима, гласно зевајући, окупили су се жетеоци наоштрених српова крај дедине куће. Испијени врелином ноћи и ужареног јутра, лагано су кренули у сусрет извору живота, вођени мудрошћу предака: „Нема хлеба без мотике и српа. У ратара црне руке, а бела погача.“

Кад  су срповима засекли пшеницу, прихватили прве откосе космичких плетеница и везали их  у снопове, разлегла се песма дубоких баритона жетелаца, усхићених сопрана жена које су носиле ручак у плетеним корпама од врбовог прућа. Из разиграних крчага весело су скакутале капљице воде, попут деце која су их са оближњег извора уз цику носила ожеднелим жетеоцима . 

 Аутор приче Веселинка Јурић

Sumrak na proplanku pored šume uz muziku zrikavaca

Advertisements

22 thoughts on “Космичке плетенице

 1. Šta me fascinira u Tvoim pričama? Životne su, a sa pregršt fenomenalnih opisa. Dok čitam tačno se nalazim na tom mestu i u tom vremenu. Nastavi da pišeš, a naravno, kad se dovoljno toga skupi objavi. Šteta je da ovo ostane samo u okvirima FB, jer pitanje je koliko ljudi zaista pročita pričicu, a koliko bez čitanja lajkuje. A ovo zaista treba čitati.

  • Veoma mi je drago da ti se priče dopadaju. Hvala ti na tako divnom komentaru. Sada osećam miris zrele pšenice, prepuna ushićenja poput žetelaca iz priče.
   „Zrno po zrno, pogača“, priča po priča – moguća zbirka.
   Još jednom hvala na podršci.

 2. Divno pišeš! Slikovito, pa nađe još i pšenicu koju ja obožavam, zrelo zrno, seljaci, fenjerćići svici, stvorila si mi sliku, kad stvoriš sliku lako se nađeš tamo.
  Prelepo, nisam neki kritičar, ali meni je ovo toliko živo!

 3. Kao mama tri princeze rijetko nađem koji trenutak slobodnog vremena.Drago mi je da sam u ove kasne sate uspjela da pročitam nešto ovako lijepo. Prosto da poželim da vikend dođe što prije, pa da gradsku gužvu zamijenim slikama iz tvoje priče.Divno!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s