Ватрени брод

                                    ВАТРЕНИ  БРОД

 

Румено јутро гукнуло је крај прозора моје собе најављујући јесен.

И гле, она већ беше ту! Долепршала је на крилима ветра који је у облику ата догалопирао у воћњак.

Голуб и голубица на врху крушке чували су свој мали дом. Славуј је журно паковао кофере. Ватрени брод усидрен на небеској пучини ускоро је требало да крене на југ. Румени талас јесени пожуривао је ласте да напусте стрехе. Роде су шириле крила над оџацима. Птице селице осећале су да за руменим таласом топлине следи модар, који у налетима сеје крупне капи кише из љубичастих облака севера. После летње жеге, селице су желеле да осете дивне мирисе јесени, али никако нису смеле да пропусте последњи позив на лет. Јата су у налетима напуштала воћњаке и кровове.

Талас јесени разлио се природом. Ушуњао се тихом музиком поветарца у крошње и вртове. Крушке су свирале на златним струнама тихаљку пробуђеном сунцу. Разигране јабуке скакале су из ватрених  крошњи. Јуриле су низ брдо час поскакујући, час изводећи коулт напред као у игри без граница. Такмичиле су се у томе која ће пре стићи до кућног прага.

Када је зрак истока обасјао и зазлатио бакин праг, а она отворила врата јутра и прихватила велику, румену јабуку, осетила сам мирис пите.

Дан је дисао сјајем као и јутро. Разигране воћке играле су жмурке са баком која их је тражила под златастим лишћем на тлу смирене земље. Веверице су неуморно јуриле у потрази за скривеним ораховим плодовима и лешницима. Врапци су шушкајући кљуцали мрвице ораха и бубице које нису пронашле скровишта.

Становници природе били су у журби, осим цвећа које је мирно посматрало јесење комешање. Шарене очи лепе кате смешиле су се осиним враголијама на чокоту винове лозе са кога се њихао миришљави грозд. Кадифица је пратила ватрени брод ка југу где су се искрцале селице. Лагано је пловио путањом залазећег сунца и бледео лебдећи у руменилу запада. Осека је позивала на убрзано укрцавање у ватрени брод јесени, на мирни починак пред надолазећом плимом.

 

Аутор приче Веселинка Јурић

 

Шта је јесен?

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD

Свет астрономије и природе која нас окружује

http://svemir.wordpress.com/2011/12/14/nas-mesec-iii-deo/

Плима и осека

http://hr.wikipedia.org/wiki/Morske_mijene

Соларни систем

http://www.sunaeon.com/#/solarsystem/

YouTube „Јесења песма“ http://www.youtube.com/watch?v=-0ZN1Wb4iuk&feature=related

Селица или не? Авантуре белоглавог СУПА

http://tamoiovde.wordpress.com/2012/10/02/avanture-beloglavog-supa/

Najlepši zvuci-pesma ptica

3 thoughts on “Ватрени брод

    • Hvala Milena. Pravo je zadovoljstvo pisati za decu, jer ona su radoznala, razigrana i slobodna poput prirode koja ih okružuje. Odlično razumeju zakone prirode iako su udaljena od nje.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s